onsdag 14 december 2016

Info från Elin

Svenska:  Nu börjar vi bli klara med de muntliga nationella proven i svenska. Eleverna har varit jätteduktiga och haft riktigt bra och intressanta samtal och fina presentationer. Kul att få ta del av.
Vi arbetar nu vidare med att läsa i boken Dogboy. Eleverna har fått flera uppgifter till boken som handlat om att träna på lässtrategier. Genom samtal, uppgifter och genomgångar har vi arbetat med att träna på dessa lässtrategier för att eleverna skall få en bättre läsförståelse. Eleverna har även skrivit olika typer av texter under terminen och det kommer vi fortsätta med efter jullovet. Då kommer vi främst att arbeta med att skriva berättelser och förbereda oss på de skriftliga nationella proven som kommer i februari.
Vi kommer att ha betygssnack under slutet av veckan. Då kommer jag gå igenom kunskapskraven med varje elev för att de skall veta hur de ligger till.

 Så här under slutet av terminen tittar vi på en spännande julkalender tillsammans som handlar om olika hjältar. Det är hjältar som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter under historien. Efter varje avsnitt pratar eller skriver vi om vad eleverna känner när de får höra talas om dessa spännande personer. Fråga gärna vad de tycker och kommer ihåg från denna julkalender. Det har blivit många spännande diskussioner efteråt.


So:
Vi arbetar vidare med kursen om stormaktstiden och nu läser vi om trettioåriga kriget. Vi har  tränat på nya begrepp som protestant, katolik, knekt och fältskär samt läst texter och tittat på filmer. Vi kommer att arbeta med gruppövningar där eleverna får träna på att resonera om olika orsaker/ konsekvenser för olika personer i samhället under det trettioåriga kriget.
I so får eleverna betyg i alla fyra ämnen men nu på höstterminen blir det endast i geografi som vi arbetat med under större delen av hösten. Till våren får eleverna betyg i de övriga so-ämnena ( historia, religion och samhällskunskap).  Mer information om vad vi kommer att läsa i de olika ämnena kommer efter hand under vårterminen.

Nu vill jag önska er en riktigt härlig julledighet och tack för den här terminen.

Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar