fredag 18 september 2015

Veckobrev v.38

Hej!
Nu har alla elever i 5B fått sina Ipads. Vi hoppas att de ska komma att fungera som ett bra pedagogiskt verktyg i undervisningen. Tack alla ni som kom i torsdags kväll och hjälpte till med barnens Apple Id!

I matten jobbar vi nu med decimaltal, tiondelar och hundradelar.  En del tycker det är svårt och det krävs en hel del gemensamma genomgångar. Eva kommer kolla av i veckan så att alla förstått det vi gått igenom hittills.

I svenska har vi börjat med en kul skrivuppgift där eleverna fått välja en tidningsnotis och skriva om den till en berättelse. De skriver först ett utkast som de sen bearbetar och slutligen skriver rent i skrivprogrammet Pages. Berättelsen ska vara klar senast fredag nästa vecka. Den som inte jobbar på lektionerna kan behöva skriva klart hemma.

I SO fortsätter vi jobba med länderna i Norden. Denna veckan har vi läst och skrivit om Finland. Nästa vecka ska vi lära oss mera om Island. Vi tittar också på  UR:s "Geografens testamente Norden".
Spännande och lärorika program som eleverna ser fram emot. Missar man något avsnitt är det bra om man har möjlighet att se det hemma. Vi har sett t.o.m. avsnitt 7.

I NO har vi under veckan jobbat med skogens ekosystem. Nästa vecka ska vi fortsätta med djur och växter i sjön.

Våra trivselledare Isak T,  Alice och Engla har kommit igång med lite rastaktiviteter på skolgården. Tanken är att klassernas trivselledare ska turas om att erbjuda aktiviteter olika dagar, och för 5B är det måndagar som gäller.

Vår ny klasskamrat Baraa kämpar med att lära sig svenska och vi försöker alla stötta henne så gott vi kan. Eleverna är engagerade och intresserade och har även varit väldigt nyfikna på hennes modersmål arabiska. Två förmiddagar i veckan har vi en tolk som ger henne möjlighet att hänga med i den ordinarie undervisningen,  och i torsdags hade hon och Baraa en uppskattad lektion i arabiska. Det gav oss en större förståelse för hur svårt det är för Baraa att lära sig svenska!

Vi påminner om att ni ska fylla i lappen om utvecklingssamtal och skicka med den till skolan på måndag! Vi kör i gång med samtalen i veckan som kommer.

Torsdag nästa vecka (24/9) är det ingen skola. Då är det studiedag för lärarna.

Inga läxor vecka 39, men eventuellt kan en del behöva skriva klart sin berättelse hemma.

Ha en skön helg!

/Eva och Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar