fredag 11 september 2015

Veckobrev vecka 38

Hej där hemma!

Det har fungera bra med vår nya klasskamrat Baraa. Hon har blivit väl omhändertagen av klassen, men såklart är det jobbigt för henne med när hon inte kan språket.

Som vi sa på föräldramötet är det snart dags för utvecklingssamtal. Dessa startar vecka 39 och vi skickar ut en lapp nästa vecka.

Vi har blivit fotograferade för årets skolkatalog. Det var kul att alla 27 elever i klassen var närvarande vid årets fotografering.

I måndags hälsade Stellas mamma på i klassen och lärde oss lite om Danmark och skillnader och likheter mellan det svenska och danska språket. Besöket var väldigt uppskattat av eleverna och avslutades med att Stella och Diba bjöd på nybakta danska "Bimseboller" Det passade bra nu när vi läser om Norden i SO. Det ingår också i kunskapskraven i svenska att känna till lite om de nordiska språken.

I NO håller vi på och lär oss om olika ekosystem på olika platser, skogen, sjön och fjällen. Eleverna får välja en växt eller ett djur att skriva om på de olika platserna på Ipaden. Ska bli spännande att se resultaten!!

Veckans svenskalektioner har till stor del handlat om tidningstexter som vi jobbat med på olika sätt. I dag fick eleverna återberätta för klassen innehållet i en nyhetsartikel som de valt och visa att de lärt sig vad tidningsartikelns olika delar heter. Fråga gärna barnen vad de har lärt sig!

I dag har vi också diskuterat vad vi kan göra för att få bättre arbetsro i klassrummet. Ibland är det alldeles för mycket prat vilket gör att det är svårare att lära sig. Prata gärna hemma om att det är viktigt att inte störa sina klasskompisar och att lyssna på sina lärare.

Händer vecka 38:

Måndag: Vi skickar hem SO/Sv- läxan "Nyhetsrapporten" som ska vara klar på fredag.

Tisdag: 

Onsdag: Idrott (glöm inte kläder och handduk)

Torsdag: Ipad utdelning för 5B kl. 19:00. Glöm inte att både eleven och en vårdnadshavare måste närvara!!

Fredag: Idrott. SO/Sv- läxan lämnas in.

Trevlig helg!

/Eva och Marie

#eleverhjälper – En krona gör skillnad!

Skolor runt om i Sverige går nu samman och samlar in en krona från varje elev för att hjälpa flyktingarna ute i Europa. Med drygt en miljon elever i Sverige kan vi göra skillnad. Eleverna får givetvis ge mer än en krona men det viktiga är handlingen – inte summan.

Såhär går det till; de barn som vill tar med en krona till skolan och lämnar till klassläraren. Vi samlar sedan in pengarna från alla klasser och sätter in dem på Röda korsets konto för arbete med människor på flykt. Vi meddelar också skolsmedjan, som har startat denna insamling, hur mycket pengar vi samlat in. Skolsmedjan räknar sedan samman alla skolors insamlingar och meddelar sedan hur mycket pengar barnen i Sverige skänkt till flyktingar.

Insamlingen sker fram till 18/9 och sedan räknar vi samman summan.

Initiativet har uppmärksammats av Hallands nyheter






Diba lär oss danska

Klassen hade många frågor

Lägg till bildtext

Redovisning av nyhetsartikel


Bimseboller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar