fredag 11 oktober 2013

Veckobrev för vecka 42

I veckan har vi gemensamt börjat läsa i en bok som heter "Den långa resan till Amerika". Förutom att vi genom arbetet med boken kommer att arbeta med de flesta kunskapskraven för svenska, så är det också en bok som ger oss anledning att jobba med några kunskapskrav i SO som innebär att:
"eleven ska kunna beskriva hur naturen och miljön påverkar var människor bor och arbetar" och
"eleven kan ange några orsaker till varför människor flyttar från en plats till en annan".
Boken handlar om en svensk familj i slutet av 1800-talet som tvingas utvandra till Amerika p.g.a. svält. Gissa om barnen blev förvånade över att det var i Sverige det rådde sådan fattigdom att människor fick fly!? En av uppgifterna de arbetat med i veckan var att skriva en sammanfattning av kapitel 1, vilket visade sig vara något vi kommer behöva träna mer på. Inte helt lätt att veta vad som är det viktiga att ha med i en sammanfattning och hur mycket man ska ha med. De har också fått göra en skrivuppgift på "paddorna" som de sedan ska få använda för att träna på att ge respons på andras texter (vilket är ett kunskapskrav i svenska för år 3).

Barnen har i veckan också fått göra klart, träna på och ta hem sina kartor inför provet som vi ska ha på tisdag. Det är alltså ett test där de ska kunna världsdelarna, tre stora världshav, sex stora viktiga länder och väderstrecken. Har ni tid och möjlighet så hjälp dem genom att förhöra dem hemma.

I måndags var vi på biblioteket och lånade nya böcker. I fortsättningen kommer vi ha ett rullande treveckors-system där vi kommer göra så att första veckan går ena halvan av klassen och lånar böcker. Skolbibliotekarien Mia kommer då också att ha lite genre-kunskap. Andra halvan är kvar i klassrummet med mig och jobbar med läsförståelse. Andra veckan byter vi, för att tredje veckan gå hela klassen till biblioteket. På detta sätt får jag möjlighet att ha mindre grupp, samtidigt som det blir lugnare i biblioteket och lättare för Mia att hjälpa eleverna att hitta lämpliga böcker.

Nästa vecka...

Måndag
Barnen som har syslöjd går till bibblan, barnen som har träslöjd är med mig i klassrummet.

Tisdag
Ta med läsläxan till skolan.
SO-prov
Dags för klassens bokfest! Som jag skrev i förra veckobrevet får barnen ha med sig godsaker för max 20-25 kr.

Onsdag
Idrott

Påminner om att IUP:erna nu ska ligga på familjewebben.

Ha en riktigt skön helg!
Mvh Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar